Hooi afruimen in de idylle in het Loetbos

Zoals als aangekondigd in de Waardvogel van april kunnen we weer hooi afruimen van de idylle in het Loetbos. Kun je komen helpen op zaterdag 3 juni? Het is zoals gebruikelijk vanaf 9:00 uur en tot ca.13:00u. Verzamelen bij de Hendrikshoeve (Loet 4, 2941LB Lekkerkerk). Het valt deze keer samen met de stekjesmarkt, dus we verwachten gezellige drukte en een geopend kanocentrum, maar zelf koffie/thee + iets met energie meenemen kan geen kwaad. De toiletten zijn open en er is een kraan voor vers water.

Graag horen we of je komt helpen door een mailtje naar landschapwerkgroep@nvwk.nl of een appje naar Edwin Valentijn 06-48131144. Bijzonderheden kunnen we dan op tijd aan je doorgeven.

Reuzenspringbalsemienen trekken

De afgelopen jaren opende de NVWK in samenwerking met Staatsbosbeheer de aanval op de populaties reuzenspringbalsemienen in het Loetbos.

Reuzenspringbalsemien is een zeer snel groeiende exoot die massaal inheemse planten verdringt, waardoor de biodiversiteit in het bos daalt. Omdat het zaad slechts twee jaar kiemkrachtig blijft, zagen we na een jaar al veel resultaat op percelen die behandeld waren, en waren ze er na twee jaar zo goed als verdwenen.

Helaas gooit het coronavirus ook hier flink roet in het eten. Staatsbosbeheer heeft landelijk beleid geformuleerd waarin tot half juni werken met vrijwilligers niet is toegestaan.

Rond half juni begint ook de bloeitijd van de balsemien; de plant is dan goed zichtbaar maar heeft nog geen zaad gezet. Daarom prikten we afgelopen jaren rond die tijd twee data op een donderdag en een zaterdag, waardoor veel mensen de kans kregen om te komen helpen – want het uittrekken was altijd leuk en heel bevredigend!

Uiteraard hopen we dat het virus zich de komende maand terugtrekt zodat de regels die de overheid uitvaardigt vanaf half juni versoepeld kunnen worden en we toch in het Loetbos aan de slag kunnen. In dat geval bereiken we onze leden via een Nieuwsbrief en op de site met de laatste gegevens.