Tijd voor verandering; een afscheid en een oproep

Onze voorzitter, Jaap Graveland, en zijn vrouw wonen nu zestien jaar met veel plezier in de Krimpenerwaard. Ze wonen prachtig, de wisseling van de seizoenen in de vogel- en bloemrijke tuin verveelt nooit en zij zetten zich met plezier in voor diverse clubs en verenigingen. En toch verhuizen ze eind oktober naar Hengelo in de Gelderse Achterhoek. Ze waren toe aan verandering, weer iets nieuws opbouwen op een rustiger plek. De Achterhoek is natuurlijk prachtig. Grutto’s, smienten en krabbenscheer zie je er nauwelijks, maar middelste bonte specht, oehoe en bosanemoon maken dat draaglijk.

De NVWK is een springlevende vereniging, maar het vertrek van twee bestuursleden in korte tijd (Frans van der Storm stopt in maart 2025, na negen jaar bestuurswerk) vraagt natuurlijk wel om actie. De NVWK is vanuit de basis van inventarisaties, excursies, landschapsonderhoud enz. steeds meer gaan doen aan samenwerking en overleg met overheden en terreinbeheerders, maar dat gaat knellen: een dag heeft maar 24 uur en er is meer dan NVWK. Daarom besprak het bestuur of ze deelname aan allerlei overleg niet moeten gaan beperken om meer tijd over te hebben voor ‘de basis’, het helpen van de werkgroepen, de leden die buiten bezig zijn, het werven van nieuwe leden voor een nog sterkere vereniging. Op de ALV vertelden ze erover. Dit gesprek gaat nog door.
Ondertussen is besloten om een opvolger voor Jaap te zoeken in het bestuur van het Natuurbeheercollectief. Dat is een mooie samenwerking van boeren (Weidehof), burgers (NVWK) en een terreinbeheerder (ZHL) voor het beheren van natuur, deels met agrarisch medegebruik. In deze tijd van verdeeldheid willen we dat koesteren.
Jaap roept je uitdrukkelijk op om na te denken over een bestuursfunctie. Hij vraagt met name leden die veel buiten bezig zijn, met inventariseren van vogels, planten, enz., met landschapsonderhoud, met excursies, om dit serieus te overwegen. Want die inzet zorgt voor een mooie mix in het bestuur. Heb je interesse, of heb je vragen, neem contact op met Frans: info@nvwk.nl of 06 55812250.
Voor de vereniging. De NVWK rekent op je!

Cartoon door Gert Blom

Noordzee zoals je die nog nooit eerder hebt gezien: ‘Wilder dan we denken’

Niemand durfde zich te wagen aan het filmen van de Noordzee. Zelfs de BBC liep er met een grote boog omheen. Te complex, te risicovol. Peter van Rodijnen kan het weten, want hij duikt er zelf al zo’n twintig jaar. Toch zag de duiker en onderwatercameraman uit ‘s-Gravenzande het als zijn plicht. Samen met compagnon Klaudie Bartelink werkte hij zes jaar lang aan de bioscoopfilm ‘De Wilde Noordzee’. Lees hier verder.

Foto: pixabay

Lezing zwarte stern

Op 24 september 2024 geeft Max Ossevoort een lezing over de zwarte stern. Max is coördinator van het zwarte sternenproject bij de NVWK.

De zwarte stern is een bijzondere broedvogel. Wil je weten waarom? Kom dan op dinsdagavond 24 september naar Domus Nexus, Rotterdamseweg 20, Krimpen aan den IJssel. aanmelden bij Riet: 06 48898564.

Inloop: 19.30. Entree: 6.00 incl koffie/thee

Foto header; zwarte stern door Max Ossevoort

Start nieuwe ‘bruisavonden’ Buurtgroen: ‘Mensen inspireren en aanzetten tot actie’

Het vorig jaar gestarte burgerinitiatief ‘Buurtgroen Krimpenerwaard’ is zeker geen stille dood gestorven. Deze maand start een nieuwe reeks bruisavonden en activiteiten. “We zijn gedreven en woest enthousiast”, laten initiatiefnemers Loes Ambrosius en Loes Verton weten.

Met Buurtgroen willen de beide dames bewoners motiveren om, waar het kan, openbaar groen te verfraaien en te onderhouden. “Iedereen denkt dat de gemeente dit moet doen, de gemeente niets doet en dat de mensen vervolgens niets mogen doen”, licht Ambrosius toe. “Dat is dus niet waar, de tijden zijn gekeerd. Wij helpen om bruggen te bouwen tussen bewoners en de gemeente. Dit opent deuren zodat mensen aan de slag kunnen en hulp ontvangen vanuit de gemeente.”

Gezamenlijke tuin

Een recent voorbeeld geeft ze van een saai grasveld achter een flat in Schoonhoven-Oost. “De bewoners hebben de stoute schoenen aangetrokken en contact opgenomen met de gemeente. Ze hebben het voor elkaar gekregen dat dit stuk grond nu als gezamenlijke tuin gebruikt mag worden. Op de eerstvolgende bruisavond vertellen ze over dit bereikte succes.” Beide vrouwen vullen elkaar snel aan als het gaat om ideeën en initiatieven. “We willen bijvoorbeeld in de Krimpenerwaard de ‘tegeltaxi’ introduceren”, geeft Verton aan. “Wie zijn tuin groener maakt, kan gebruikmaken van deze hulpdienst voor het afvoeren van de overtollige tegels.”

Samenwerking

Samen sta je sterker. Daarom wordt samenwerking met andere organisaties niet geschuwd. “Groenpartijen, zoals bijvoorbeeld Prachtlint, daar willen we graag contact mee leggen om samen plannen te realiseren”, zegt Verton. “We bestaan nu een jaar, maar beseffen dat dit een initiatief is van een lange adem. Leuk dat het leeft en er belangstelling voor is om mee te doen.” Ambrosius knikt instemmend: “De mensen inspireren en aanzetten tot actie, dat is wat we willen bereiken. Hoe treurig zijn sommige wijken met bijna alleen maar beton. Met een piepklein beetje inzet bereik je al heel veel.” 

Woensdag 25 september is de volgende bruisavond in de bibliotheek in Lekkerkerk, Talmastraat 1. Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Gedeeld worden de eerste successen, er is aandacht voor de stimuleringsregeling vergroening en er is een demonstratie wilgentenen vlechten. Denkers en doeners met een groen hart zijn van harte uitgenodigd.

Bron: https://www.hetkontakt.nl/krimpenerwaard/nieuws

Kabinet negeert achteruitgang natuur

Provincies hoeven van het nieuwe kabinet niet verder met de huidige programma’s om de natuur te herstellen en het stikstofprobleem aan te pakken, melden bronnen aan het NOS. Ook zou het kabinet Schoof stoppen met het zogeheten Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). “Nergens in Europa gaat het zo slecht met natuur als in Nederland, maar de ernst hiervan lijkt niet door te dringen tot dit nieuwe kabinet”, stelt Vogelbescherming. Lees hier verder.

Foto: pixabay

Basiscursus Planten en dieren herkennen

Wil jij meer leren over inheemse planten, dieren, paddenstoelen, vlinders, insecten en de andere mooie natuur die Nederland rijk is? Dan is de cursus ‘Planten en Dieren Herkennen’ iets voor jou. Iedere week staat er een nieuwe online les voor je klaar, verzorgd door echte soortenexperts. Je bepaalt je eigen tempo en aan het einde ontvang je een certificaat. Starten kan vanaf 12 september. Lees hier verder.

Foto: A. van de Graaf

Laatste nieuwsbrief wintervogeltelling

Hierbij de laatste nieuwsbrief van Hans Kouwenberg, over de telling van april 2024.

De komende telling is 14 of 15 september 2024. Hans zal vanaf nu niet meer elke maand een herinnering sturen om het komend weekend te gaan tellen. Schoolagenda’s die perfect zijn voor ons seizoen liggen nog in de winkels, een jaaragenda voor 2025 is al gesignaliseerd.

De vrijwilligersbijeenkomst op 7 september voor alle actieve leden is dit jaar op de Schaapjeszijde, graag opgeven via de link in de nieuwsbrief of via onze site.

We hoop dat we allemaal de komende jaren nog veel en bijzondere wintervogels gaan zien en tellen.

Foto header; Erik Kleyheeg

Handleiding Natuurvriendelijk Isoleren: zo houd je rekening met kwetsbare dieren

Wil je jouw huis isoleren en verduurzamen om energiekosten te besparen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de beschermde diersoorten die bij jou hun thuis hebben gevonden. Vaak zitten ze nét op plekken waar jij aan de slag wilt. Maar hoe kun je jouw woning verduurzamen en tegelijkertijd goed zorgen voor deze kwetsbare medebewoners? De handleiding ‘Natuurvriendelijk Isoleren’ geeft antwoord op die vraag.

In de handleiding lees je waar je allemaal rekening mee moet houden, zodat je jouw huis natuurvriendelijk kunt isoleren. We geven een beeld van de huidige problemen en de wet- en regelgeving. Daarnaast zetten we overzichtelijk op een rij wat je kunt doen om de leefomgeving de kwetsbare diersoorten gierzwaluw, huismus en vleermuis te beschermen.

Zorg dat kwetsbare diersoorten niet dakloos worden

Het isoleren van je huis brengt risico’s met zich mee voor de gierzwaluw, huismus en vleermuis. Vooral bij het isoleren vanaf de buitenkant, zoals spouwmuren of daken. Want dat zijn juist de plekken waar ze nestjes maken. Ze sneuvelen tijdens de verbouwing of raken dakloos. Doordat veel gebouwen niet meer toegankelijk voor ze zijn, worden deze diersoorten steeds zeldzamer. Daarom hebben ze nú bescherming nodig. In de handleiding vind je per diersoort concrete tips hoe je jouw huis natuurvrij maakt en wat de morgelijkheden zijn voor alternatieve woon- en broedplaatsen.

Regelgeving

Om de kwetsbare diersoorten in Nederland te beschermen, bestaat de Omgevingswet. Volgens deze Omgevingswet is het verboden om verblijfplaatsen van de zwaluw, de huismus of de vleermuis te beschadigen en te vernielen. Bij het isoleren van spouwmuren of daken ben je dus wettelijk verplicht rekening te houden met de aanwezigheid van deze soorten. Als uit onderzoek blijkt dat beschermde dierensoorten aanwezig zijn, heb je een omgevingsvergunning voor flora- of fauna-activiteiten nodig. Huiseigenaren kunnen dit zelf regelen, maar dat is prijzig en tijdrovend. In principe is het de bedoeling dat elke gemeente gaat zorgen voor de benodigde omgevingsvergunning. Maar het opstellen hiervan kan nog wel een paar jaar duren. Daarom hebben verschillende overheidsinstanties onder aansturing van het Ministerie van Binnenlandse Zaken per mei 2024 afspraken gemaakt voor een Landelijke aanpak Natuurvriendelijk Isoleren. Woningeigenaren kunnen op die manier toch aan de slag. Belangrijk is wel dat ze hun woning laten isoleren door een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk werkt.

Download de handleiding;

Bron: https://www.natuurenmilieufederaties.nl/nieuws/handleiding-natuurvriendelijk-isoleren-zo-houd-je-rekening-met-kwetsbare-dieren/

Meer kruidenrijk grasland: kansen voor het veenweidegebied

Meer extensief beheerd kruidenrijk grasland: dat kan een sleutel zijn voor herstel van biodiversiteit in het veenweidegebied. In de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden liggen er kansen om het areaal aan kruidenrijk grasland te vergroten. Dat is een van de conclusies van een meerjarig en veelzijdig onderzoek in dit veenweidegebied door de Wageningen Universiteit.

Extensief beheerd kruidenrijk grasland heeft een grote diversiteit aan inheemse planten, en is een belangrijk leefgebied voor onder andere insecten en vogels. Maar het wordt steeds zeldzamer. In het veenweidegebied zijn veel percelen ingericht op productie van gras met een hoge voedingswaarde, met het oog op een hoge melkproductie. “Het bestaande kruidenrijke grasland valt meestal onder agrarisch natuur- en landschapsbeheer, hoort bij biologische bedrijven of ligt in natuurgebieden,” vertelt Judith Westerink, onderzoeker landscape governance bij Wageningen University & Research.

Op verzoek van de Groene Cirkel Kaas en Bodemdaling onderzochten Wageningse experts in samenwerking met het collectief Alblasserwaard/Vijfheerenlanden wat extensief kruidenrijk grasland kan betekenen voor een toekomstbestendige melkveehouderij in het veenweidegebied.

Lees hier het bericht verder.

Hier kunt u het gehele rapport downloaden;

Europa: Nederland moet weidevogels beter beschermen

Nederland is als EU-lidstaat op grond van de Vogelrichtlijn verplicht om weidevogels en hun leefgebieden te beschermen, maar komt zijn internationale verplichtingen niet na. Dat is de conclusie van de Europese Commissie, die op basis hiervan heeft besloten een inbreukprocedure − een juridische procedure vanwege het vermeend niet naleven van Europese wetgeving − te starten tegen de Nederlandse overheid. Een krachtig signaal, aldus Vogelbescherming, dat al jaren roept om actie voor de steeds verder afnemende aantallen weidevogels. “Er moet nu echt wat gebeuren voordat we onze weidevogels voorgoed verliezen”, aldus Karsten Schipperheijn, directeur van Vogelbescherming Nederland.

Hier kunt u het bericht van Vogelbescherming Nederland verder lezen.

Foto header: grutto door Dirk-Jan Saaltink

Natuur & Milieu roept met vele organisaties minister op: maak schoon en voldoende water topprioriteit

Natuur & Milieu roept samen met Natuurmonumenten, ANWB, Bouwend Nederland, AARDige Buren, Aedes, Biohuis, Caring Farmers, NEPROM, Vereniging Eigen Huis en Vewin met hun achterban van ruim 6,5 miljoen Nederlanders en 5000 bedrijven en woningcorporaties de nieuwe minister van Infrastructuur & Waterstaat Barry Madlener op om schoon, voldoende en betaalbaar water voor mens en natuur te waarborgen in het nieuwe regeringsprogramma. Dit initiatief komt voort uit de dringende noodzaak om waterkwaliteit en -beschikbaarheid in Nederland te verbeteren in het licht van groeiend watergebruik, toenemende vervuiling en klimaatverandering. Lees hier verder.

Foto: Arie van de Graaf