Tijd voor verandering; een afscheid en een oproep

Onze voorzitter, Jaap Graveland, en zijn vrouw wonen nu zestien jaar met veel plezier in de Krimpenerwaard. Ze wonen prachtig, de wisseling van de seizoenen in de vogel- en bloemrijke tuin verveelt nooit en zij zetten zich met plezier in voor diverse clubs en verenigingen. En toch verhuizen ze eind oktober naar Hengelo in de Gelderse Achterhoek. Ze waren toe aan verandering, weer iets nieuws opbouwen op een rustiger plek. De Achterhoek is natuurlijk prachtig. Grutto’s, smienten en krabbenscheer zie je er nauwelijks, maar middelste bonte specht, oehoe en bosanemoon maken dat draaglijk.

De NVWK is een springlevende vereniging, maar het vertrek van twee bestuursleden in korte tijd (Frans van der Storm stopt in maart 2025, na negen jaar bestuurswerk) vraagt natuurlijk wel om actie. De NVWK is vanuit de basis van inventarisaties, excursies, landschapsonderhoud enz. steeds meer gaan doen aan samenwerking en overleg met overheden en terreinbeheerders, maar dat gaat knellen: een dag heeft maar 24 uur en er is meer dan NVWK. Daarom besprak het bestuur of ze deelname aan allerlei overleg niet moeten gaan beperken om meer tijd over te hebben voor ‘de basis’, het helpen van de werkgroepen, de leden die buiten bezig zijn, het werven van nieuwe leden voor een nog sterkere vereniging. Op de ALV vertelden ze erover. Dit gesprek gaat nog door.
Ondertussen is besloten om een opvolger voor Jaap te zoeken in het bestuur van het Natuurbeheercollectief. Dat is een mooie samenwerking van boeren (Weidehof), burgers (NVWK) en een terreinbeheerder (ZHL) voor het beheren van natuur, deels met agrarisch medegebruik. In deze tijd van verdeeldheid willen we dat koesteren.
Jaap roept je uitdrukkelijk op om na te denken over een bestuursfunctie. Hij vraagt met name leden die veel buiten bezig zijn, met inventariseren van vogels, planten, enz., met landschapsonderhoud, met excursies, om dit serieus te overwegen. Want die inzet zorgt voor een mooie mix in het bestuur. Heb je interesse, of heb je vragen, neem contact op met Frans: info@nvwk.nl of 06 55812250.
Voor de vereniging. De NVWK rekent op je!

Cartoon door Gert Blom

Goed nieuws: Ooibos Krimpen aan de Lek blijft beschermd!

Rijkswaterstaat schrijft in een brief aan de Stichting Mooi Crempene van 29 oktober 2024 onder verwijzing naar de Beleidslijn grote rivieren in samenhang met de Kamerbrief Water en bodem sturend van 25 november 2022: “Dat betekent dat Rijkswaterstaat geen vergunning kan verlenen voor woningbouw op het voormalig IHC-terrein.” Rijkswaterstaat heeft besloten dat traditionele woningbouw in het rivierbed, zoals op het IHC-terrein bij Krimpen aan de Lek, niet wordt toegestaan. Hoewel drijvende woningen binnen de bestaande havens nog steeds mogelijk zijn (mits vergunningen), betekent dit dat de toekomst van het ooibos een stuk veiliger lijkt.
Van de Ontwikkelcombinatie DBL noch van de gemeente Krimpenerwaard hebben we een reactie op de brief van Rijkswaterstaat vernomen.
In Zuid-Holland zijn ooibossen zeldzaam en vormen ze een essentiële bron van biodiversiteit. Deze unieke natuurgebieden, gelegen op natte plekken langs rivieren, bieden niet alleen onderdak aan talloze zangvogels, maar vervullen ook belangrijke functies zoals CO2-opslag, luchtzuivering en waterberging.
In het rapport “De ongelooflijke rijkdom van het bos aan de rivier“ van de NVWK van april 2023 is de waarde van het ooibos gedocumenteerd, dat heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de bescherming ervan.

Zie hier voor het bericht van Mileudefensie.

Het weggeven van boerengeld door BBB is een blamage

Als directeur van de Transitiecoalitie Voedsel moet je over een langetermijnmentaliteit beschikken, zegt Willem Lageweg, die een lans breekt voor de gebiedscollectieven waarin boeren samenwerken. Na zeven jaar neemt hij afscheid. ‘Het is drie stappen vooruit en dan weer twee naar achteren.’ Lees hier verder.

Foto: pixabay

Fok niet met de grutto

Staatssecretaris Rummenie van Natuur ziet grutto’s fokken en uitzetten als één van de maatregelen om deze vogelsoort te redden. Dit schrijft hij in een brief aan de Kamer die woensdag 4 december in de Kamercommissie is besproken. Vogelbescherming Nederland hoopt dat de staatsecretaris afziet van dit plan. “De grutto heeft grotere en betere broedgebieden nodig. Grutto’s fokken is een schijnoplossing.” Lees hier verder.

Foto: pixabay

Mona Keijzer schrapt vogelvriendelijke bouwplannen: vogels en natuur de dupe

De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) schrapt de afspraak dat bij nieuwbouw en grootschalige renovatie neststenen voor beschermde diersoorten als vogels en vleermuizen verplicht worden, zo werd bekend gemaakt. Deze afspraak zou 1 januari 2025 in werking gaan. Vogelbescherming Nederland heeft jarenlang met bouwbedrijven en ambtenaren gewerkt aan dit besluit, maar minister Mona Keijzer schrijft het plan met veel draagvlak in de samenleving nu af. Vogelbescherming is ontgoocheld en vindt het een flinke tegenvaller voor de natuur, vooral ook voor iedereen die in de bebouwde kom woont. Natuur vormt de basis van een gezonde leefomgeving en zorgt ervoor dat steden ook in de toekomst bij klimaatverandering leefbaar blijven. Lees hier verder.

Foto: Arie van de Graaf

Bezoek aan Vogelringstation Nebularia


Zaterdag 12 Oktober jl. was de NVWK op bezoek bij de De Stichting Vogelringstation Nebularia, https://www.nebularia.nl

Deze stichting ringt vogels sinds 1959 vanuit de Krimpenerwaard, het gehele jaar door, en vanuit een schitterend stukje duin op de Kop van Schouwen van juli tot en met november. In die periode wordt er elke dag geringd door een team van 18 vrijwilligers. Het ringen gebeurt voor wetenschappelijk onderzoek om de vogels uiteindelijk beter te kunnen beschermen. Er worden zo gegevens verzameld over leeftijd, broedgebieden, trekroutes, overwinteringsgebieden etc. Cor Oskam heeft ons een aantal vogels laten zien die net gevangen en geringd waren. Tijdens deze tijd van de grote trek komt er van alles langs: Ringmussen, Gele kwikstaarten, Roodborsttapuiten, Koperwieken, Leeuweriken, (Vuur)Goudhaantjes en ga zo maar door. De vogels worden gevangen met vliegnetten en slagnetten. Daarna worden ze snel geringd, gemeten en gewogen en dan gelijk weer losgelaten. De ringen zijn zo licht dat ze hier verder geen hinder van ondervinden. Na de uitstekende uitleg van Cor zijn we op de terugweg nog even gestopt op de Brouwersdam. Daar zagen we o.a.: Rotganzen, Scholeksters, Aalscholvers, Drieteenstrandlopers en Bontbekplevieren. Dit was ook een goede gelegenheid om de door de Stekjesmarkt en de Firma Benel gedoneerde Vortex telescoop uit te proberen. Michiel Fokkema

Foto: Michiel Fokkema

Abe Maaijen presenteert ‘De Waardige Waard’ in Het Kwartier Stolwijk

Abe Maaijen presenteert op vrijdag 8 november in Het Kwartier aan de Jan Steenlaan 16B in Stolwijk de documentaire ‘De Waardige Waard’. In deze film worden de historische en natuurlijke kenmerken van het slagenlandschap van de Krimpenerwaard belicht. Abe geeft hierbij een toelichting op de ontwikkeling van het gebied en de invloed van boeren op de bewerking ervan door de eeuwen heen. Na de pauze volgt een lezing door Jan Oostdam van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Hij gaat in op de ontginning van de waard, de verschillende polders, en de rol van het Hoogheemraadschap in dit proces. De presentatie begint om 20.15 uur. Tickets à 5 euro zijn verkrijgbaar via de website van Het Kwartier: www.hetkwartierstolwijk.nl.

Foto: Arie van de Graaf

NVWK nieuwsbrief – oktober 2024

Korte berichten:

De Plantenwerkgroep krijgt nieuwe coördinatoren. Marielle van Gemeren en Jacqueline Veltman nemen de rol van coördinator op zich en willen de plantengroep weer nieuw leven inblazen. Met hun nieuwe rol stappen zij uit de werkgroep RO.

De werkgroep RO ziet graag nieuwe leden komen. Met het vertrek van Marielle en Jacqueline is nogal een gat geslagen in de bezetting, en dat willen we graag weer opvullen. Hecht je belang aan wat er gebeurt in jouw woonomgeving? Wil je een bijdrage leveren aan beoordeling van beleid en plannen van de gemeenten en van de provincie? Wil je sowieso een bijdrage leveren aan de NVWK met jouw kennis en inzichten, ook als je geen specialist bent op ruimtelijke ordening? Neem dan svp contact op met Leen Verschoor, coördinator van de werkgroep RO.

Jaap Graveland is eind oktober verhuisd naar de Achterhoek. Marije Willems neemt voorlopig het voorzitterschap voor haar rekening. Berichten aan het mailadres van Jaap bij de NVWK worden doorgestuurd naar de secretaris. Daarnaast hebben we een nieuw mailadres gecreëerd: voorzitter@nvwk.nl.

Uit de Rabo ClubSupport-actie ontvangen we het mooie bedrag van € 482,82, we besteden de opbrengst aan verrekijkers en soortgelijk materiaal ter ondersteuning  van excursies.

Aan iedereen die haar/zijn stem heeft uitgebracht op de NVWK, hartelijk dank.

Activiteiten november

Vogelexcursie Hollandse en Zeeuwse Delta

Zaterdag 2 november, vanaf 07:30 uur tot 17:30 uur

De geslaagde excursie van begin dit jaar krijgt een vervolg. Coen van Nieuwamerongen heeft weer een mooie route en goede locaties in voorbereiding. Wil je jezelf een beetje voorbereiden of ben je verhinderd, kijk dan ook eens op de recent geposte filmpjes van De Visdief op YouTube.
Deze pestvogel was een van de hoogtepunten van de vorige excursie.
Voor meer informatie over de excursie klik hier


Foto: Coen van Nieuwamerongen
Landelijke Natuurwerkdag zaterdag 2 november, vanaf 9:00 uur tot ca. 13:00 uur
Locaties in Capelle aan den IJssel en in Schoonhoven – Willige Langerak


De landelijke Natuurwerkdag is het grootste vrijwilligersevenement in het groen. Natuurlijk doen ook onze knotgroepen mee aan deze dag, en ook nog eens op bijzondere locaties. Denk je wel eens na over in de natuur met je handen werken, of wil je wel eens meemaken hoe zo’n knotploeg bezig is, dan is meedoen met de landelijke Natuurwerkdag een serieuze overweging waard. Gewoon, lekker vrijblijvend. En ook uitnodigend, durven we te stellen…
De Knotgroep Krimpen werkt op het scoutingterrein in Capelle aan den IJssel. De Landschapwerkgroep gaat aan de slag in Schoonhoven op een voor ons nieuw terrein in Willige Langerak. 
Voor meer informatie over locaties en meedoen, klik hier


Foto: Edwin Valentijn
Wintervogeltellingen weekend van 16 en 17 november, bij daglicht
Diverse locaties


De maandelijkse telling van de wintervogels staat deze maand gepland voor het weekend van 16 en 17 november. Door die regelmatige, landelijke tellingen over vele jaren heen wordt een steeds beter beeld gevormd van de ontwikkelingen in de vogelstand tijdens de wintermaanden. Uiteindelijk komen de resultaten terecht in de vogelbalans.
De NVWK doet mee met een vaste groep die openstaat voor belangstellenden.
Meer weten doe je door hier te klikken
Heb je items voor de nieuwsbrief, stuur ze naar info@nvwk.nl

Klimaatdoel 2030 raakt uit zicht; extra beleid met snel effect nodig

Het is heel erg onwaarschijnlijk dat Nederland het wettelijke klimaatdoel van 55 procent emissiereductie in 2030 haalt. Met het huidige uitgewerkte beleid (‘vastgesteld en voorgenomen’) liggen we op koers voor een broeikasgasemissiereductie van 44 tot 52 procent in 2030 ten opzichte van 1990. Doorrekenbare plannen (‘geagendeerd beleid’) voegen daar netto weinig aan toe: 45 tot 52 procent reductie. Daarmee is de geraamde maximale emissiereductie 5 procentpunt lager dan vorig jaar. Alleen extra beleid dat snel reducties oplevert, kan het doel voor 2030 dichterbij brengen. Dit blijkt uit de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2024. Lees hier verder.

Foto: Arie van de Graaf

Vlucht 04 van de Waardvogel heeft vertraging opgelopen

Vanwege een technisch mankement bij het drukproces miste het septembernummer van de Waardvogel een aantal pagina’s, waardoor de aflevering ervan vertraging heeft opgelopen. De Waardvogel verschijnt daardoor iets later dan u gewend bent, maar u ontvangt dan wel een complete versie. Zodra het laatste exemplaar van de band rolt, worden de Waardvogels naar de vaste bezorgers gedistribueerd en komen die voor u uit de startblokken!

Bijgaand alvast het digitale exemplaar, voor het geval u niet kan wachten op de fysieke uitgave. 🙂

Met vriendelijke groet van de redactie,

Maria en Joke

Noordzee zoals je die nog nooit eerder hebt gezien: ‘Wilder dan we denken’

Niemand durfde zich te wagen aan het filmen van de Noordzee. Zelfs de BBC liep er met een grote boog omheen. Te complex, te risicovol. Peter van Rodijnen kan het weten, want hij duikt er zelf al zo’n twintig jaar. Toch zag de duiker en onderwatercameraman uit ‘s-Gravenzande het als zijn plicht. Samen met compagnon Klaudie Bartelink werkte hij zes jaar lang aan de bioscoopfilm ‘De Wilde Noordzee’. Lees hier verder.

Foto: pixabay