Kerkuilennest gepredeerd, webcam uit de lucht

Sinds eind 2022, hangt er bij een van onze uilenwerkgroep leden een kerkuilnestkast op eigen erf. Geen reguliere inpandige nestkast, maar buitenkast hangend aan een boom op het erf. Buitennestkasten zijn niet heel algemeen, maar worden al wel langer toegepast. Met name in Engeland is daar ruime ervaring mee opgedaan.

In deze nestkast broedde, net als vorige jaar, een paartje kerkuil. Sinds dit voorjaar kon via een livestream rechtstreeks meegekeken worden in de nestkast naar de ontwikkelingen van dit kerkuilgezin. De haarscherpe beelden waren te zien via een link.

De eieren waren al uitgekomen toen het nest helaas is gepredeerd door een marter. Hij heeft beide jonge kerkuiltjes uit het nest gehaald. Daarom is de webcamverbinding uit stopgezet. Op de foto van de header is te zien dat de marter de nestkast bezoekt.

Het broedsel in deze nestkast was onderdeel van een meerjarig landelijk onderzoeksproject van Kerkuil Nederland. Door het kunnen monitoren via een webcam, kan informatie verkregen worden over vragen als: hoe vaak wordt er gepaard, welke prooien worden binnengebracht en een van de belangrijkste,  is er een verband waarneembaar tussen het ringen van de jonge kerkuilen de stress die dit mogelijk oplevert en het uiteindelijke sterftecijfer onder de jonge uilen. 

Wat we al wel weten is dat kerkuilen erg gevoelig zijn voor verstoring. Dat is de reden dat wij als werkgroep pas later in het broedseizoen de eerste controles lopen langs de kerkuil nestkasten.