Activiteiten Jeugd en jongeren

Paddenstoelen en planten herkennen

28 december 2021 was er de excursie Paddenstoelen en planten herkennen in het Loetbos. Daarbij gebruikten we naast een tablet met een coole app die planten en paddenstoelen op naam brengt ook onderstaande Natuurspeurkaart.


De werkgroep organiseert meer activiteiten, zie hieronder voor meer.


Meten in het Balkengat

Deze activiteit heeft plaatsgevonden in augustus 2021

Ken je het IHC bos in Krimpen aan de Lek, bij het Balkengat? Je kunt er klimmen, hutten bouwen, en lekker chill aan het water zitten met je vrienden en vriendinnen. De gemeente heeft bouwplannen voor dit bosje, waardoor de bomen misschien moeten verdwijnen. Dat zou super jammer zijn! De NVWK doet onderzoek naar soorten vogels, planten, vleermuizen en nachtvlinders die in het bos voorkomen. Dat zijn er best veel! Maar bomen doen meer dan dieren huisvesten. We gaan daarom in het weekeind van 13 en 14 augustus 2021 de waarde van het bos meten. En jij kan daaraan meedoen! Op vrijdag 13 augustus vanaf 9 tot 13 uur markeren we tien stukjes bos, op zaterdag gaan we die meten. Samen met een volwassene ga je de (economische) waarde van de positieve effecten van de bomen in kaart brengen. Wat je op school hebt geleerd breng je zo in praktijk! Wist jij bijvoorbeeld dat je de hoogte van een boom kunt berekenen met de stelling van Pythagoras?

Getijde in het Balkengat

Je gaat meten hoe hoog en dik de bomen zijn, hoe groot de kroon is (het deel met bladeren) en nog wat andere metingen. Met de resultaten kan worden uitgerekend door het programma i-Tree hoeveel CO2 de bomen vastleggen, hoeveel verkoeling de bomen brengen bij zomerse temperaturen en welke positieve effecten de bomen nog meer op onze gezondheid hebben. Met andere woorden: er wordt een economische waarde in euro’s berekend voor de ecologische eigenschappen van bomen die ze gratis leveren.

We maken het bosje gelijk netjes door rondslingerend afval te verzamelen. Zo hopen we dat ook jij nog heel lang lekker van dit bosje kunt genieten! Kortom: een stoere natuurbeschermingsklus! Ben je ouder dan 13 jaar? Doe mee en meld je aan via het formulier.

De activiteit is bedoeld voor leden van 13 tot en met 17 jaar en voor volwassenen. We beginnen rond 9 uur en gaan door tot 13 uur.
We verzamelen in Krimpen aan de Lek, langs de Ooster Lekdijk, tegenover de Breekade.

Kom goed voorbereid: doe stevige schoenen aan en een lange broek, handig tegen de prikken van bramen, brandnetels en muggen. Neem ook (werk)handschoenen mee voor het afval rapen. Vergeet je geodriehoek niet en neem het langste meetlint mee dat je thuis kunt vinden. Je doet de metingen onder begeleiding van een volwassene.
En, neem wat te eten en te drinken mee.