Vlinder- en libellenwerkgroep

De werkgroep Vlinders en libellen bestaat uit ongeveer 10 personen.

Doel van de werkgroep:

  • door het systematisch tellen van vlinders een bijdrage leveren aan het inzicht in de populatie en ontwikkeling van vlinders in de Krimpenerwaard
  • activiteiten ontwikkelen en uitvoeren teneinde een goede habitat te creëren voor vlinders en libellen (link naar het graslandvlinderproject).
  • bevorderen van kennis over- en betrokkenheid voor vlinders en libellen door het organiseren van lezingen en excursies

Welke dagvlinders komen in de Krimpenerwaard voor

In heel Nederland komen ongeveer 55 soorten dagvlinders voor. Ruim een derde daarvan is te zien in onze Krimpenerwaard. Iedereen zal wel meer dan eens één van de witjes (klein- en groot koolwitje, klein geaderd witje en/of het steeds meer gesignaleerde scheefbloemwitje) hebben gezien. En ook de dagpauwoog, de citroenvlinder, de atalanta, het bont zandoogje, de gehakkelde aurelia en het oranjetipje (alleen in het voorjaar) zijn hier veel voorkomende vlinders. In mindere mate komen hier de kleine vuurvlinder, boomblauwtje, icarisblauwtje, bruin blauwtje, distelvlinder, landkaartje en de kleine vos voor. Incidenteel wordt nog de argusvlinder, het hooibeestje, de koninginnenpage en de oranje luzernevlinder gezien.

Ben je nog niet zo goed in het herkennen van vlinders, dan kan je bij de vlinderstichting een handige herkenningskaart downloaden: vlinderherkenningskaart.

Vlinders tellen

In het Loetbos is een Idylle ingericht waar sinds 2016 volgens een speciaal ontwikkelde methode tellingen van dagvlinders worden uitgevoerd. Door deze monitoring is -zo is de verwachting- op de langere termijn een tendens in de ontwikkeling van de vlinders te zien. Ieder lid van onze werkgroep telt volgens een rooster een aantal keer per jaar en geeft de resultaten door aan de vlinderstichting die daarvoor i.s.m. het CBS een landelijke database bijhoudt.

De werkgroep Landschapsonderhoud van de NVWK onderhoudt deze Idylle.

Tot het eind van de vorige eeuw was de argusvlinder een algemeen voorkomende vlinder in onze polders. Nu wordt de argusvlinder hier slechts incidenteel gesignaleerd. De Vlinderstichting voert een beschermingsplan uit om de argusvlinder op zoveel mogelijk plekken te behouden. Ieder jaar organiseert de Vlinderstichting daarvoor een argusvlindertelling, waaraan ook wij een bijdrage leveren.

Nachtvlinders

Sinds kort inventariseren we het voorkomen van nachtvlinders in de Krimpenerwaard. Er zijn nachtvlinders die ook overdag actief zijn, denk b.v. aan de gamma-uil, kolibrievlinder en de sint jacobsvlinder, maar de meeste nachtvlinders zijn zichtbaar als er in het donker een wit laken met een sterke lamp erboven wordt opgehangen. Als particulier kan je thuis een nachtvlinderval neerzetten om te ontdekken wat er zoal ‘s nachts bij je thuis rondvliegt.

Libellen

Libellen zijn onderverdeeld in twee groepen, de echte libellen zoals viervlek, gewone oeverlibel en de waterjuffers zoals houtpantserjuffer en lantaarntje. Echte libellen hebben een stevigere bouw en zijn meestal groter dan de waterjuffers. Waterjuffers zijn over het algemeen kleiner dan de echte libellen en vouwen hun vleugels boven hun lijf op. In de Krimpenerwaard komen ongeveer 35 soorten voor.

Excursies

Ieder jaar proberen we minimaal een excursie te organiseren naar een mooi natuurgebied waar veel vlinders/libellen te zien zijn en een excursie om nachtvlinders ontdekken. Meestal is daarvoor veel belangstelling. In principe worden deze excursies voor de eigen leden georganiseerd, maar als er nog ruimte is kunnen ook niet leden aansluiten.

In ons magazine de Waardvogel en op onze website is te vinden welke excursies op de agenda staan.

Foto header: kleine vos door Ton Hoefnagel

Coördinator

Ton Hoefnagel en Wil Sluis

06 11156898, 06 53209161, vlinderwerkgroep@nvwk.nl