Petitie tegen de nieuwe EU-landbouwovereenkomst

Zou je een deal tekenen waardoor meer bijen en vogels zullen worden gedood? Dat ons water en onze lucht vervuilt? Dat is precies wat er zou kunnen gebeuren als Europese leiders plannen ondertekenen voor hoe we de komende jaren in Europa zullen boeren. Het WeMove Europe-team roept op om te tekenen tegen deze overeenkomst.

De nieuwe EU-landbouwovereenkomst zal miljarden opleveren aan industriële boerderijen, wat de milieucrisis aanwakkert. Boeren krijgen geld op basis van hoe groot hun velden zijn en hoeveel dieren ze hebben. Hun boerderijen hebben enorme hoeveelheden kunstmest, chemische pesticiden en antibiotica nodig. Dit bedreigt onze gezondheid, vervuilt het platteland en vernietigt de bodem. Veel kleine boeren geven het op.

We Move Europe dacht dat alles verloren was in oktober toen het Europees Parlement instemde met deze deal. Maar jeugdactivisten in heel Europa hebben machtige politici onder druk gezet om het te laten vallen. Uitvoerend vice-voorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, voegde zich bij hen en zei: “Het landbouwbeleid is niet duurzaam en kan zo niet doorgaan.” Teken hier tegen dit beleid.

Er is niet veel tijd meer om de weegschaal te laten doorslaan: zaterdag 23 januari zullen jeugdactivisten in heel Europa opstaan om echte druk uit te oefenen op de Europese Commissie. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Commissie, kan de deal nog steeds intrekken, maar dat zal ze niet doen, tenzij velen van ons zich uitspreken. Jeugdklimaatactivisten leidden vorig jaar tot een belangrijk debat over het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) en lieten zien hoe deze deal de inspanningen om het klimaat en de natuur te beschermen ondermijnt. Dit is onze kans om ons bij hen aan te sluiten.

De Europese Commissie heeft het recht om juridische plannen voor te stellen en in te trekken. Zelfs in deze laatste fase van de onderhandelingen heeft Commissievoorzitter Von der Leyen de macht om een alternatief, duurzaam en groener pakket voor te stellen. In haar woorden is ze een voorvechter van klimaatactie geweest. Maar nu moet ze in actie komen – om ervoor te zorgen dat deze landbouwovereenkomst haar goede bedoelingen niet tenietdoet.

Samen met activisten in heel Europa kunnen we druk uitoefenen op de Commissie om het GLB te stoppen. Het zal van ons allemaal een enorme, gezamenlijke inspanning vergen. Het komt niet vaak voor dat de Commissie zich terugtrekt uit een deal. Maar als er iets is dat we het afgelopen jaar hebben geleerd, is het dat het onmogelijke van de ene op de andere dag mogelijk kan worden. Laten we deze rampzalige deal stoppen voordat het te laat is! Teken hier!

Pas wanneer we samenwerken met bewegingen en activisten in heel Europa, brengen we de grootste verandering teweeg. Samen hebben we geholpen klimaatactivisten naar het Europees Parlement te halen voor een uitsterving die leidde tot klimaatactie op EU-niveau. Samen hebben we 4 jaar lang gevochten tegen patenten op planten en dieren – en gewonnen. Samen kunnen we onze leiders weer in beweging brengen.

PS: De landbouwovereenkomst dwingt boeren om hun landbouw te intensiveren om te kunnen concurreren, of om te stoppen met boeren. Velen geven het op: tussen 2007 en 2013 verdwenen drie miljoen boerderijen in Europa. We kunnen niet blijven kleine boerderijen in Europa verliezen. Teken nu.

Bron: mailing WeMove Europe