Wilde bij heeft het moeilijk, zaai vooral inheemse planten

Paardenbloemen zijn de eerste bloemen in het jaar waar bijen op af komen. Ze zijn ook prachtig van kleur, dus laat die lekker staan.’ Dat advies geeft Marjolein de Jong van Imkerij Stadsgoud in Groningen op deze Nationale Zaaidag voor Bijen.

Vooral de wilde bijen zijn afhankelijk van bloemen, legt De Jong uit. ‘Honingbijen leven samen en redden zich vaak wel. Maar wilde bijen zijn solitair en dus echt afhankelijk van voedsel dat ze kunnen vinden.’

De wilde bij heeft het moeilijk, omdat het landschap in Nederland steeds monotoner wordt. ‘We hebben grote graslanden of stukken akkerbouwgrond met één gewas. Daar is weinig voedselvariatie. Bijen houden van kleine stukken grond met veel variatie. Zie onderstaande link voor meer informatie.

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/810953/Wilde-bij-heeft-het-moeilijk-Zaai-vooral-inheemse-planten

Bron tekst RTV Noord