NVWK doet mee met Herman de Manmaand; maand vol activiteiten

Herman de Man Herman de Man is één van de bekendste Nederlandse schrijvers van literaire streekromans. Van 8 juli t/m 8 augustus wordt in de Lopiker- en Krimpenerwaard, in de vierhoek IJsselstein – Schoonhoven – Gouda – Woerden, een Herman de Manmaand georganiseerd. Langs vijf verschillende fietsroutes kan men dan in de weekenden onderweg afstappen voor leuke en informatieve activiteiten die in meer of mindere mate in het teken staan van Herman de Man. Omdat hij er gewoond heeft, die boerderij, dat café, die rivier of wetering of dat land een rol in een van zijn boek(en) gespeeld heeft of omdat daar opnames voor de tv-serie Het wassende water hebben plaatsgevonden.

De ruim 50 verschillende activiteiten staan genoemd op www.hermandeman.nl: vaartochten, stadswandelingen, vertelvoorstellingen, boerderij- en tuinbezoeken, boekselen, oldtimer trekkertoertocht, arrangementen, enzovoorts. Ze zijn meestal op zaterdag en/of zondag, veelal tussen 10-16 uur. De fietsroutes, een groot deel van de agenda en heel veel meer wetenswaardigheden staan inmiddels online. Hier kunt u een leuk promo-filmpje bekijken.

NVWK doet mee

De NVWK organiseerde de cursus ‘NVWK geeft erven vleugels’ en gaf 70 erfeigenaren advies hoe je vogels kunt lokken naar het erf of de tuin. Enkele oud-deelnemers aan de cursus stellen hun tuinen/erven een dag open in het kader van de Herman de Man maand. Ze vertellen u graag over de beplanting (bomen, struiken, kruiden) die ze voor vogels en insecten hebben aangebracht en welke nest- en schuilgelegenheid hun erf biedt voor vogels. Op twee locaties worden er vertelvoorstellingen gegeven, gebaseerd op het werk van Herman de Man. De open tuinen/erven worden opgenomen in vijf fietsroutes die de stichting Het Platteland uitzet door het zogeheten Land van Herman de Man: de vierhoek Woerden-IJsselstein-Schoonhoven-Gouda.

Op de volgende data kunt u de tuinen van de vogelerfeigenaren bezoeken:

Zaterdag 10 juli 10.00-16.00 uur: Ab en Adri Bongers, Bovenberg 118, Bergambacht

Zondag 11 juli 10.00-16.00 uur: Jaap Graveland, Westeinde 37, Berkenwoude

In het weekend van 17 (10.00-16.00 uur) en 18 juli (12.00-16.00 uur): Herman Groothuis, Oost-Vlisterdijk 42,  Vlist. Op deze locatie is op zaterdag een scene van Maria en haar timmerman te zien en op zondag de vertelvoorstelling Het wassende water. Hiervoor is reserveren wel noodzakelijk.

In het weekend van 24 juli en 25 juli, 10.00 -16.00 uur: Greethje van Royen en Jaap van der Laan, Zuidbroek 138, Bergambacht

Zaterdag 31 juli, 10.00-16.00 uur: Elize Rehorst-Anker van de Lekbongerd, Lekdijk West 85, Schoonhoven. Op deze locatie is ’s middags enkele keren de vertelvoorstelling Stoombootje in de mist te beluisteren..

Informatie is verder te vinden op: www.hermandeman.nl en facebook.com/HermandeManschrijver.