Scholekster weer in de polder

De opvallende scholekster is het hele jaar door in Nederland te zien. In de herfst verliet een gedeelte van de populatie het land en waren de meeste overwinteraars aan de kust te vinden. Op dit moment komen de vogels uit het zuiden weer terug en gaan alle vogels op zoek naar hun eigen broedterritorium. Dat betekent dat je ook weer scholeksters in het binnenland kunt tegenkomen. Hun zwart-witte verenkleed, oranjerode snavel en poten en harde roep maken de scholekster onmiskenbaar. Heb jij ze al op het boerenland gespot?

De scholekster broedt zowel aan de kust al in het boerenland. Ze hebben een voorkeur voor kale grond. Ze produceren 3 tot 4 vrij grote eieren in een kuiltje in de grond met wat steentjes en takjes bekleed. Omdat scholeksters hun jongen voeren, in tegenstelling tot de andere weidevogels, kunnen ze ook op platte daken gaan broeden.

Foto header door Bernard de Jong