Blog Camilla Dreef: Drie grutto’s in Spanje

In de Krimpenerwaard wordt in natuurgebieden van het Zuid-Hollands Landschap en in het agrarisch gebied beheerd door het Agrarisch Collectief hard gewerkt om het landschap voor grutto’s en andere weidevogels te verbeteren. Zijn grutto’s in staat om hier succesvol jongen groot te brengen? In het hoge gras is het lastig om gruttokuikens te volgen. Om meer te weten te komen over de bewegingen van gruttofamilies in deze gebieden worden dit seizoen vijf grutto’s met satellietzenders uitgerust. Wij volgen ze daarmee op de voet.

Jaco in de Alblassenerwaard

Grutto Sietse en Johan zitten niet langer in Frankrijk, maar zijn afgezakt naar Spanje. 17 juni vertrok Johan naar het zuiden. Sindsdien verblijft hij op de hoogvlakte van La Mancha in centraal Spanje. Een belangrijk landbouwgebied in Spanje. Sietse trok verder door en verblijft nu in hetzelfde gebied als grutto Annemieke, namelijk Coto Donana. Hoewel hij iets zuidelijker zit, dus hun wegen zijn nog niet gekruist.

Jaco zit nog in Nederland, maar hij is wederom weer een polder opgeschoven. Sinds een paar dagen zit hij in de Alblasserwaard. Hier maakt hij ook gebruik van plasdras Ottoland. 

Afbeelding header: Grutto Sietse vliegt van Frankrijk naar Spanje