Grutto Annemieke zit in Senegal

Na ruim een maand in de Coto Donana vond grutto Annemieke het tijd om verder te trekken. 4 juli vertrok hij met wind in de rug naar het zuiden. 26 uur later en met 2100 kilometer achter zich vliegt grutto Annemieke met een gemiddelde vliegsnelheid van 80 km/u boven de Banc d’Arguin in Mauritanië. Hij is er nog niet; de wind draait en komt nu uit het zuidwesten, dus hij ondervindt lichte tegenwind op het laatste stuk. Maar hij haalt het met een gemiddelde vliegsnelheid van 30 km/u. 14 uur later en 400 kilometer verder komt Annemieke aan in Senegal, net onder Djoudj National Bird Sanctuary.

Johan zit nog in het noorden van Marokko. Daar verblijft hij langs de Sebou rivier. Het gebied langs deze rivier is een van de meest vruchtbare in Marokko. Sietse zit nog in de Coto Donana en Jaco zit nog in Nederland. De afgelopen dagen kregen we minder punten van Jaco binnen, waarschijnlijk kon door het slechte weer de zonnecel van zijn zender onvoldoende opladen, maar het lijkt erop dat hij nog steeds rondhangt tussen de Alblasserwaard en de Biesbosch. Ben je toevallig in de omgeving? Let dan goed op grutto’s met kleurringen en/of een antenne. Complete grutto kleurringen kunnen je mailen naar j.c.hooijmeijer@rug.nl of invoeren in waarneming.nl met als activiteit “kleurringdragend”.

Johan vliegt 15 juli tijdens tweede poging succesvol naar Senegal

Sinds de vorige update zijn er geen nieuwe signalen van de zender van Jaco in Nederland binnengekomen. Hij zat tot 8 juli in de Biesbosch en de Alblasserwaard. Mogelijk kon de batterij van zijn zender door het slechte weer van de afgelopen tijd niet opladen. Nu het zonniger wordt, hopen we snel weer een signaal te krijgen.

Door: Camilla Dreef, afbeelding header; Camilla Dreef