Webinar ‘natuurinclusief renoveren en vergroening tuin’ terugkijken

26 oktober verzorgden de gemeente Krimpen aan den IJssel en de NVWK een webinar tijdens de Krimpense Klimaatweken. Jaap Graveland vertelde hoe je het huis kunt verduurzamen met behoud van de biodiversiteit. Ook vertelde hij hoe je de tuin groen én aantrekkelijk kan maken voor vogels en insecten.

Wil je het webinar nog eens terugkijken om alle goede tips terug te halen? Dat kan! Via deze link met bijbehorend wachtwoord: kt7*Jvr?

Subsidie groene daken en groene gevels

Het tweede gedeelte van het webinar ging over de subsidie voor groene daken en groene gevels. Je  kunt bij de gemeente Krimpen aan den IJssel subsidie aanvragen voor de aanleg van een groen dak of groene gevel. De gemeente heeft een aantal veel voorkomende vragen van bewoners beantwoord:

Is er schimmel- of vochtvorming onder het groene dak of gevel?

Nee. Groene daken of groene gevels werken als een waterbuffer, maar overtollig vocht wordt op tijd afgevoerd. Daardoor ontstaat er geen vocht of schimmel onder het groene dak of groene gevel.

Hoe lang blijft de dakbedekking in tact onder een groen dak?

Een van de grootste voordelen van een groen dak is dat de onderliggende dakbedekking twee tot drie keer zo lang meegaat. Door het groene dak is de dakbedekking veel minder onderhevig aan temperatuurschommelingen en weersverschijnselen. Daardoor droogt de dakbedekking minder snel uit en gaat de dakbedekking langer mee. Daarnaast werkt een groen dak verkoelend en isolerend.

Is er een vergunning nodig voor een groen dak of gevel?

Groene daken liggen doorgaans niet in het zicht vanaf de straat. Daarom is een vergunning niet nodig. Een groene gevel is doorgaans wel onderdeel van het straatbeeld. Daarom raden wij je aan om voor een groene gevel de commissie ruimtelijke kwaliteit (welstandscommissie) te raadplegen.

Verdere vragen

Voor vragen over de verduurzaming van je huis of groene daken en gevels kun je contact opnemen met Martijn Morsink: martijnmorsink@krimpenaandenijssel.nl