Steenuilenkasten getimmerd met kinderen van de JNW

Vrijdag 27 oktober hebben leden van de uilenwerkgroep samen met leden van de Jeugdnatuurwacht Krimpen (JNW) steenuilenkasten in elkaar gezet. Omdat het in 2020 niet lukte om met de jeugd jonge uilen te gaan ringen, is er een andere activiteit verzonnen. De uilenwerkgroep raakte door haar steenuilenkasten heen. André Bloot is voorzitter van de JNW én nieuw lid van de Uilenwerkgroep. Zodoende kwam men op het idee om voor intensievere samenwerking en met elkaar steenuilenkasten te maken.

Van te voren waren de bouwelementen netjes gezaagd en de invliegopening uitgezaagd. De kopse kanten waren van te voren bewerkt om ze weerbestendig te maken. De kinderen konden zich inschrijven voor de timmersessie. Er hadden zich 60 kinderen ingeschreven, terwijl er maar plek was voor 10 kinderen, dus er moest geloot worden. Na een korte uitleg gingen de kinderen geconcentreerd aan de slag. Zowel JNW als ook de uilenwerkgroep zijn enthousiast over het resultaat. Ook de kinderen vonden het heel leuk. Het idee is om de overige kasten ook door de jeugd van JNW in elkaar te gaan zetten. Wordt dus vervolgd…

In totaal beheert de uilenwerkgroep circa honderd steenuilkasten. Deze hangen verspreid door de hele Krimpenerwaard. De nieuwe kasten zijn niet bedoeld om meer kasten op te hangen. De huidige spreiding is goed en het is veel werk om jaarlijkse alle kasten te controleren, schoon te maken etc. De kasten worden gebruikt om bestaande kasten, die de strijd met het weer verloren hebben, te vervangen.