17e nationale tuinvogeltelling: jullie doen toch allemaal mee?

Dit weekend (vr, za, zo) is de nationale tuinvogeltelling. Voor het 17e jaar al weer. Er doen steeds meer mensen mee. In 2020 waren er 90.000 deelnemers, 13.000 meer dan het jaar ervoor. Meedoen is heel makkelijk. Fouten maken is niet erg, door het grote aantal deelnemers ontstaat toch een goed beeld.

Wil je meedoen, ga dan naar de site van Vogelbescherming. Daar staat alles duidelijk uitgelegd en vindt je een formulier om je telresultaten in te vullen. Er staan ook beschrijvingen van de soorten, je kunt je er ook opgeven voor de gratis, online cursus tuinvogelherkenning.

Het tellen gaat als volgt: kies een plek die je leuk vindt, schrijf van elke soort het aantal vogels dat je ziet op een papiertje. Alleen het maximum aantal telt. Dus als je eerst drie koolmezen ziet en een paar minuten later vijf, dan vul je later die vijf in. Overvliegende vogels tellen niet mee. Op het formulier kun je ook opgeven of je hebt geteld bij een voerplaats of niet.

Het is leuk om te doen, je zult zien dat je meer ziet omdat je er aandacht aan geeft. Op de site kun je zien hoeveel mensen met jou meetellen, waar in het land en hoeveel er al van elke soort is geteld.

Het is niet alleen leuk, je helpt de vogels (en gemeenten) er ook mee. De resultaten worden gecombineerd met andere tellingen om te zien of er veranderingen optreden in aantal en verspreiding van de soorten. De huismus gaat al jaren achteruit, doordat nestgelegenheid onder de pannen verloren gaat bij woningrenovatie en omdat er steeds minder kruiden groeien in de omgeving (bron van zaden en insecten). Gemeenten, ook die in de Krimpenerwaard, nemen in hun beleid nu op dat ze maatregelen zullen nemen om de neergang te stoppen. Door de tellingen kun je zien of dat gebeurt en succesvol is.

Deze nationale tuintelling is eens per jaar. Het staat je helemaal vrij om ook op andere momenten een telling te doen, zo veel je wilt. Nóg fijner zou het zijn als je deel gaat nemen aan reguliere tellingen. Die zijn meer gestandaardiseerd zodat er meer met de gegevens is te doen. Dat maakt het ook leuker. Er is een speciaal meetnet voor de bebouwde kom: MUS (meetnet urbane soorten). Op 15 vaste ‘meetpunten’ bij jou in de buurt tel je drie keer in het voorjaar de broedvogels. Zo draag je bij aan de bescherming van de vogels, én leer je de natuur in je buurt beter kennen. Heb je vragen over MUS, of wil je meedoen, stuur dan even een mailtje naar jaap.graveland@nvwk.nl