Voor tienduizenden euro’s aan gereedschap gestolen uit werkschuur Zuid-Hollands Landschap

Uit de werkschuur van Het Zuid-Hollands Landschap, aan de Schaapjeszijde bij Ouderkerk aan den IJssel, is in het weekend van 8 en 9 januari een grote hoeveelheid gereedschap gestolen. Het materieel vertegenwoordigde een waarde van vele tienduizenden euro’s, meldt Maarten Breedveld van het ZHL.

“Op maandagochtend trof een van de boswachter een opengebroken schuur aan en zag dat een groot deel van het materieel is gestolen”, zegt Maarten Breedveld, regiohoofd van het Veenweidengebied. 

Het Zuid-Hollands Landschap werkt in de Krimpenerwaard aan natuurbeheer van belangrijke weidevogelgebieden. De organisatie is verontwaardigd over de inbraak. “Het is compleet waardeloos,” aldus Breedveld, “Ik schat in dat er voor vele tienduizenden euro’s aan onder meer kettingzagen, bosmaaiers en accu’s is gejat.” Het gaat vooral om materiaal met een accu. Extra zuur is dat de organisatie net had geïnvesteerd in nieuw materiaal.

Breedveld laat weten dat er nu een hoop werk blijft liggen. Het gaat dan vooral om zaagwerk, zoals het knotten van wilgen. Werk dat voor het broedseizoen van weidevogels afgerond moet zijn. Dat broedseizoen begint in maart, er is dus wel enige tijdsdruk. Breedveld: “Er gaan waarschijnlijk weken overheen voordat we voldoende vervangend materieel ontvangen, dus het werk blijft liggen.

Vrijwilligers zijn de dupe

Niet alleen de boswachters van Het Zuid-Hollands Landschap zijn de dupe. Er is ook materiaal meegenomen van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard en De Groene Motor. De laatste is een organisatie waar mensen materiaal kunnen lenen om zich in te zetten voor groen in hun omgeving. “Niet alleen onze boswachters en vrijwilligers worden hierdoor geraakt, ook vele andere vrijwilligers kunnen niet aan de slag”, zegt Breedveld.

Jaap Graveland van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) laat weten dat er inderdaad ook materiaal van de NVWK gestolen is. “Het gaat om een aantal motorzagen, die we bijvoorbeeld gebruiken voor het knotten van wilgen.” Het is volgens hem de zoveelste domper voor zijn vrijwilligers. Hij doelt daarmee bijvoorbeeld op het insectenhotel in het Veenweidepark bij Stolwijkersluis dat een tijd geleden tweemaal in brand is gestoken. Dat was gemaakt en geplaatst door vrijwilligers van de NVWK. “Het wordt ons wel lastig gemaakt. Ons vrijwilligersgevoel wordt iedere keer weer geschaad.”

Getuigen gezocht

Het grote hek voor het terrein was nog afgesloten, daarom wordt ervan uitgegaan dat het om meerdere daders gaat. Waarschijnlijk zijn de gestolen goederen over het hek getild. Een deel van het waar is daarbij in de sloot terechtgekomen. Er stonden bij het hek ook een kruiwagen en kleine aanhanger die gebruikt waren voor het vervoeren vanuit de schuur. Vanwege de hoeveelheid materiaal die gestolen is, hebben de daders waarschijnlijk in een busje of kleine vrachtwagen gereden.

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap heeft maandagochtend meteen aangifte gedaan. De politie is op zoek naar getuigen. Wie iets heeft gezien bij de werkschuur, camerabeelden heeft waar misschien de voertuigen van de daders op staan of meer weet over de inbraak kan zich melden bij de politie Krimpenerwaard: 0900-8844.

Bron: https://www.hetkontakt.nl/