Vleermuiskasten opgehangen

In vier deelgebieden van Staatsbosbeheer in de Krimpenerwaard zijn door NVWK-vrijwilligers op zaterdag 15 januari vleermuiskasten opgehangen. Deze kasten zijn een aanvulling op de bestrijding van de eikenprocessierups met kool- en pimpelmezen. De NVWK en Staatsbosbeheer werken hierin samen.

Vrijwilligers monitoren in elk gebied sinds twee jaar een aantal nestkasten van de mezen. Vooral koolmezen kunnen de harige rupsen eten en voeren ze aan hun jongen; zij hebben kennelijk geen last van de brandharen die bij mensen en (huis)dieren ontzettende jeuk kunnen veroorzaken.

De vrijwilligers hopen dat de vleermuiskasten komend voorjaar en zomer bezet raken. Als de rupsen zijn volgroeid gaan ze verpoppen en in de zomer vliegen de motten massaal uit. Tijdens de vliegperiode die in juli-augustus valt, kunnen de vleermuizen zich tegoed doen aan de motten. Daardoor kunnen die minder eitjes afzetten in de toppen van de eikenbomen, waardoor op natuurlijke wijze de eikenprocessierups nog beter kan worden bestreden.