Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard wil jeugd meer betrekken bij natuur

https://www.hetkontakt.nl/30 jan 22

Kinderen komen steeds minder in contact met natuur. Volgens Jaap Graveland staat mede hierdoor het draagvlak voor natuurherstel op de langere termijn onder druk.

De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) bestaat 60 jaar. De natuurvereniging is druk met inventarisaties van planten, het tellen van vogels, het onderhoud van landschappen en het organiseren van excursies en lezingen. 

“Dat laatste schiet er mede door corona nogal bij in, terwijl er meer behoefte aan is dan ooit,” vertelt de bezorgde NVWK-voorzitter Jaap Graveland. “Ik ben veel in de weer met overheden over water-, berm- en agrarisch natuurbeheer. Dit zijn allemaal ‘grote-mensen-onderwerpen’. We doen echter weinig met jeugd, omdat het nog onvoldoende lukt daar mensen voor te krijgen.”

De betreffende NVWK-werkgroep is constant op zoek naar mensen, die buitenlessen helpen verzorgen, kinderexcursies organiseren en lezingen willen geven. Graveland: “Je hebt voor kinderen ook een ander verhaal nodig: niet klagen over verlies, maar enthousiast maken voor wat er nog is, en hoe het beter kan. Mijn voornemen voor 2022 is dan ook versterking van onze inzet voor jeugd en jongeren.”

Vogelpuzzel
Daarvoor haalt Jaap Graveland alles uit de kast. Soms worden gestes zomaar in de schoot geworpen. Een NVWK-lid had stelde onlangs een vogelpuzzel van duizend stukjes met opvallend veel vogelsoorten uit de Krimpenerwaard beschikbaar.

“Met onze familie zetten we rond Kerst een oude 1.000-stukjes puzzel in elkaar,” vervolgt Graveland. “Dat is supergezellig! Ik zie het al voor me, dat we de vogelpuzzel in een paar middagen in elkaar puzzelen met jeugd, waarbij we al puzzelend iets vertellen over elke soort. En dan later tijdens een weidevogelsafari de vogels observeren in de Krimpenerwaard. Buiten vertoeven is zeker in deze tijd erg gezond.” 

Belangstellenden die zich wil inzetten om jeugd meer bij natuur te betrekken kunnen zich opgeven via een mailtje naar jeugd@nvwk.nl

Jeugdnatuurwacht Krimpen
De Jeugdnatuurwacht Krimpen, die zicht richt op basisschoolkinderen en brugklassers uit Krimpen aan den IJssel, is ook een vereniging, die staat te trappelen om weer in actie te komen.

“Als voorzitter van de jeugdnatuurwacht heb ik regelmatig contact met Jaap Graveland over hoe wij de jeugd meer bij de natuur kunnen betrekken,” zegt Krimpenaar André Bloot. “Op dit moment telt de JNW 140 leden. We zijn druk bezig om plannen te maken voor de toekomst.” 

Wie hieraan een bijdrage wil leveren, kan zich aanmelden: info@jnw-krimpen.nl.