Milieufederatie geeft Energiestrategie Midden-Holland een 7-

De NMZH is nauw betrokken bij de meeste van de zeven regionale energiestrategieën in Zuid-Holland. De RES 1.0 is nu overal vastgesteld, met een ‘aanbod’ voor opwekking van groene elektriciteit en zoekgebieden voor de windmolens en zonnepanelen die er voor nodig zijn. Plus een warmtevisie: hoeveel warmte op welke manier opwekken? Voor het beeld: er is meer energie nodig voor verwarming dan voor elektriciteit.

De NMZH heeft zijn oordeel samengevat in een handzame cirkel. Als je de cirkel aanklikt zie je de toelichting op de beoordelingen.Voor de Krimpenerwaard zijn twee RESsen van belang: Midden-Holland (Gemeente Krimpenerwaard) en Rotterdam – Den Haag (Krimpen ad IJssel). Is Stormpolder bijvoorbeeld zoekgebied voor windturbines? De trekroutes van vogels langs de Lek en de IJssel komen hier samen, dus dat zou een aanvaringsrisico opleveren. Vanaf dit jaar wordt de RES 1.0 uitgewerkt en vertaald naar concrete keuzes: de RES 2.0. De NVWK zal met haar inbreng proberen de gevolgen voor natuur en landschap te beperken. De brede berm van de N210 en twee agrarische gebieden oostelijk van Krimpen ad Lek en Krimpen ad IJssel zijn nu bijvoorbeeld zoekgebied voor zonnepanelen. Daar zijn we niet blij mee. De provincie is net begonnen met de ecologische inrichting en beheer van de N210-berm.

We kunnen bij onze inzet wel wat hulp gebruiken. Heb je interesse om mee te denken, of heb je vragen daarover, stuur dan even een pb, of stuur een mailtje naar info@nvwk.nl.