Met kinderen en volwassenen op vogelexcursie

Zaterdag 5 maart heeft Jaap Graveland de uitgestelde nieuwjaarsexcursie geleid: elk jaar op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar lopen we een rondje (7 km) rond de Surfplas boven Reeuwijk. Door coronoa kon het dit jaar niet doorgaan.

De Surfplas is ontstaan door zandwinning voor de nabijgelegen A12. Hij is tot 40 m diep, vriest daardoor alleen dicht bij strenge vorst en is dus erg in trek bij eenden,met name smienten. Er kunnen wel 50.000 smienten gaan slapen.

Het prachtige weer, de deelnemers en de vogels maakten er een geweldige ochtend van. De deelnemers: twintig kinderen van de Jeugdnatuurwacht (JNW) uit Krimpen ad IJssel, hun begeleiders en leden van de NVWK. We zagen grutto’s. Ze zaten mooi dichtbij, een vrouwtje was op tien meter afstand aan de overkant van de sloot rustig voedsel aan het zoeken. We zagen kieviten. Veel kinderen hadden die nog nooit gezien. En we zagen veel eenden: brilduiker, tafeleend, kuifeend, krakeend, slobeend, wilde eend. En de smienten natuurlijk, ca 15.000, midden op de plas. Een tjiftjaf zong, voor sommigen de eerste voor dit jaar. Een roodborsttapuit liet zich heel mooi zien.

Alle soorten werden netjes opgeschreven in kleine schriftjes die de kinderen hadden meegekregen. (“hoeveel heb jij er al?”). De vogels bewaarden het beste voor het laatst: bijna op het einde van het rondje zagen we vlak bij de kant twee paartjes krooneenden. Wat verderop een paartje geoorde futen. Een aantal ouders dachten dat men bij het noemen van ‘geoorde fuut’ in de maling in de maling genomen werd. Kortom, er werd veel geleerd. 😉 De geoorde futen schitterden in de zon; Jaap kent geen vogel met een oog zo rood als dat van de geoorde fuut. Vooral de spontaniteit en aandacht van de kinderen maakten er een bijzondere ochtend van. Het voelde als een cadeau. Dat gaan we vaker doen!

Even pauzeren, foto: Jaap Graveland

Tekst Jaap Graveland, foto header: geoorde futen door Vincent Vuik