Nestkasten: tijd voor herfst-schoonmaak!

Buiten slapen is niet behaaglijk in de herfst en winter. Vogels nemen zelf hun maatregelen, maar wij kunnen ze helpen door nu nestkastjes schoon te maken of op te hangen. Extra voordeel: zo hebben ze volgend voorjaar een grotere kans op gezonde jongen.

Vogels trekken vanaf het najaar hun allerdikste bontjas aan, omdat ze buiten slapen. Dat doen ze tijdens de rui: de zomerveren vallen uit en er komt een dik pak winterveren voor terug, vaak met extra dons eronder. De buitenste, vettige veren schermen nattigheid en kou af en de donsveren zorgen voor isolatie van dat kleine lijfje. Wat verder helpt is dat vogels geen warm bloed in hun poten hebben, zo verliezen ze geen warmte door het contact met de koude boomtak of waar ze dan ook op slapen. Lees hier het artikel van de Vogelbescherming Nederland verder.

Foto: Arie van de Graaf