De paardenbloem wil eindelijk erkenning: ‘Het wordt tijd voor bewustwording’

Het is tijd voor een herwaardering van de paardenbloem, vindt Karst Meijer. Zondag is op zijn initiatief de Dag van de Paardenbloem en binnenkort publiceert hij de eerste Veldgids Paardenbloemen.

“Het stiefkindje van de Nederlandse flora moet nu maar eens volwassen worden.” Karst Meijer heeft het over de paardenbloem. Iedereen kent de alomtegenwoordige gele bloem, tegelijk weten we er volgens Meijer veel te weinig van. Menig tuinier vervloekt de paardenbloem die met zijn grote rozetten de strakke orde van geschoren gazonnetjes verstoort, maar de taraxacum-familie is volgens taraxacoloog (‘paardenbloemendeskundige’) Meijer een essentiële schakel in de keten van biodiversiteit. Omdat er steeds meer soorten dreigen te verdwijnen, is het de hoogste tijd voor een grondige herwaardering, vindt Meijer. Vandaar dat hij vijf jaar geleden het initiatief heeft genomen voor de Dag van de Paardenbloem. Deze dag wordt al een aantal jaar gehouden, dit jaar op zondag 28 april, wanneer de paardenbloemen met hun bloei op hun hoogtepunt zijn. De dag wordt niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, Oostenrijk, België en het Verenigd Koninkrijk gevierd. Lees hier verder.

Foto: Maria Kuijf