Otter bij Lage Weg; zeehond of toch otter?

In de Hollandsche IJssel nabij Lageweg dacht men dat zaterdagmiddag een otter waargenomen was. Carin van Delft wist het dier op de foto te zetten. Carin reed in de auto op de IJsseldijk richting Lageweg toen zij en haar man bij een boei een koppie boven water uit zagen steken. “Een eend of waterkip kon het niet zijn, dus zij we meteen gestopt en hebben we de auto geparkeerd.” Turend over het water speculeerden ze wat voor dier het zou kunnen zijn. Ze dacht aan een otter, bever of een zeehond. Een zeehond was twee weken eerder gezien ter hoogte van Capelle aan den IJssel. “Ik heb een foto gemaakt en op de Facebookpagina Ouderkerk is zooo mooi gezet. Daar was het voor een kenner snel duidelijk dat het om een otter ging.” 

Naar nu blijkt is de otter toch een zeehond. De zoogdiervereniging heeft het dier als zeehond gedetermineerd.

Sietze Kleinjan, Boswachter Uitvoering, regio Veenweiden ZHL, is de boei ter plaatse gaan bekijken. Hij vindt het dier te klein voor een zeehond. De vorm van de kop pleit volgens hem ook voor een otter. Andere zwemmende dieren, vos, hond en andere marterachtige hebben poten en geen zwempoten zoals wel duidelijk te zien is.

Lees hier het bericht in Het Kontakt over de waarneming.