Bedreiging inheemse ringslang door nauw verwante exoot

De ringslang is in Nederland vermoedelijk de meest talrijke slangensoort. Als enige van de drie inheemse slangen leeft de ringslang ook buiten natuurgebieden en plaatselijk zelfs in tuinen en op woonerven. Onlangs kwam echter een serieuze bedreiging voor de soort aan het licht. In verschillende populaties is genetische vermenging tussen de inheemse en de oostelijke ringslang ontdekt.

In Nederland komt van oorsprong de ringslang (Natrix helvetica) voor. In drie populaties is echter iets aparts aan de hand: tenminste een deel van de aanwezige ringslangen is daar gestreept. Zo’n strepenpatroon is niet bekend van onze ringslangen, maar komt wel voor in de oostelijke ringslang (Natrix natrix), met name in populaties op de Balkan (de ondersoort persa). Van twee populaties, Alphen aan den Rijn en Brunssummerheide, was een uitzethistorie bekend, maar niet van de derde populatie, de Krimpenerwaard.

Kijk hier voor het volledige bericht